Φόρτωση Εκδηλώσεις

Αυτοψία σε πληγείσσες καλλιέργειες του Μαραθώνα

Πέρα από τον αποκλεισμό χιλιάδων συμπολιτών μας στην Αττική οδό και τη Λεωφόρο Μαραθώνος και τις παρατεταμένες διακοπές ρεύματος, η πρόσφατη κακοκαιρία «Ελπίδα», προκάλεσε στην Ανατολική Αττική ένα ακόμα πρόβλημα, μεγαλύτερης ίσως κλίμακας αφού οι επιπτώσεις του είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν την οικονομική ζωή σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο σε βάθος χρόνου, εάν οι κυβερνώντες και οι αρμόδιοι φορείς δεν ασχοληθούν σοβαρά για την άμεση επίλυσή του.
Αναφέρομαι στις καταστροφές που προκάλεσε ο χιονιάς στην αγροτική παραγωγή των θερμοκηπίων της περιοχής του Μαραθώνα, τόσο στις εγκαταστάσεις όσο και στις καλλιέργειες.
Παρεβρισκόμενος, σήμερα, μαζί με τους συνεργάτες μου, ως εκπρόσωπος και πολιτευτής του Ενώνω με πρόεδρο τον Νίκο Μαυραγάνη, τις πληγείσες περιοχές, διαπίστωσα ότι η καταστροφή των αγροτοπαραγωγών είναι σχεδόν καθολική. Οι μεν εγκαταστάσεις υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το βάρος του χιονιού, τα δε προϊόντα εκτεθειμένα πλέον σε συνθήκες παγετού, κατέστησαν ακατάλληλα προς πώληση.
Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει αποζημιώσεις μόνο για τους ασφαλισμένους στον ΕΛΓΑ (Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων). Έτσι, όμως, το πρόβλημα αποκτά δραματικές διαστάσεις καθώς το 99% των αγροτών με θερμοκήπια, δεν είχαν ασφαλίσει την παραγωγή τους, θεωρώντας ότι δεν κινδυνεύει λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών που, κατά κανόνα επικρατούν στη περιοχή.
Το κόστος αποκατάστασης των ζημιών είναι δυσβάσταχτο για τους αγρότες αν ληφθεί, μάλιστα, υπόψη ότι η διάθεση των προϊόντων τους στους εμπόρους γίνεται, όπως οι ίδιοι μας δήλωσαν, με εξόφληση μετά από τρίμηνο στην καλυτέρα των περιπτώσεων, ενώ οι προμηθευτές τους σε πλαστικά και είδη συσκευασίας απαιτούν εξόφληση τοις μετρητοίς.
Είναι λοιπόν σαφές ότι εάν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς (Περιφέρεια Αττικής κ.λπ.) σύντομα, εκτός από την ένδεια που ήδη αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, οξύτατο θα είναι το πρόβλημα τόσο στις λαϊκές αγορές, αφού μόνο στον Αγροτικό Σύλλογο Μαραθώνα, πάνω από 350 αριθμούν οι παραγωγοί που κατέχουν άδεια πωλητού λαϊκών αγορών, όσο και στον εφοδιασμό της ευρύτερης αγοράς που θα συνεπιφέρει αύξηση των τιμών στα οπωροκηπευτικά προϊόντα.
Η πρόταση του ΕΝΩΝΩ, προς την κατεύθυνση μιας δίκαιης και άμεσης λύσης του προβλήματος είναι η, κατόπιν αιτήσεως των πληγέντων στον ΕΛΓΑ, καταγραφή των πραγματικών ζημιών και η κατά 100% αποζημίωση τους, από το ποσό της οποίας θα παρακρατηθεί μόνο, το ανάλογου ύψους ασφάλιστρο της παραγωγής και υπό τον δεσμευτικό όρο της εφεξής ασφάλισης τους

Event Details

Χώρος Διεξαγωγής

Μαραθώνας